top of page

  Alles wat u moet weten    over permanente make-up!  

WAT IS PERMANENTE MAKE-UP PRECIES?

Permanente make-up (pmu) is een esthetische tatoeage met de bedoeling het uiterlijk te verbeteren, en het aantal klanten die het gemak van permanente make-up leren kennen stijgt elk jaar! Dit heet ook semi-permanente make-up of micro-pigmentatie. De technieken en materialen zijn de voorbije jaren zo goed geëvolueerd, dat de resultaten er zo natuurlijk uitzien, en men bijna niet kan zien dat het om permanente make-up gaat. Heel wat mensen hebben reeds het gemak ervan ontdekt, zonder dat u kan merken dat ze het hebben!  Het professioneel aanbrengen van mooi geplaatste pmu is een echte specialisatie en mijn passie, waarbij investering in de beste opleidingen en bijscholingen, zin om perfectie te bereiken, veel oefening en gebruik van de geschikte materialen essentieel is voor een geslaagd resultaat.

 

Permanente make-up wordt uiterst hygiënisch, met nieuwe steriele materialen en veilige, goedgekeurde pigmenten aangebracht in de bovenste lagen van de huid. Afhankelijk van uw huidtype, invloeden van buitenaf (zon, roken, ..) en zeker ook de nazorg na uw behandeling, blijft permanente make-up gemiddeld 2 tot 3 jaar mooi aanwezig. Nadien wordt een bijwerking aangeraden zodat u weer hetzelfde mooie frisse resultaat heeft. De ene persoon zal sneller een opfrissing nodig hebben dan de andere. Indien u terugkomt voor een bijwerking van uw permanente make-up ontvangt u altijd een mooie getrouwheidskorting ( bv. - 50% indien u jaarlijks een bijwerking laat doen)

 

Permanente make-up wordt vooral toegepast op de bovenste en onderste oogleden, de wenkbrauwen en de lippen. Minder bekend maar ook bestaande is pigmentatie van de tepel bij vrouwen die een borstreconstructie achter de rug hebben, het wegwerken van littekens en scalp pigmentatie op de hoofdhuid om het uitzicht van kaalheid te verminderen. De meeste klanten die reeds permanente make-up hebben zijn zodanig gewoon geworden aan het uitzicht en het comfort ervan, dat ze zich niet meer kunnen voorstellen er geen te hebben. De vorm en kleur van uw ogen, lippen of wenkbrauwen komen duidelijk mooier uit, zonder dat iemand onmiddellijk kan zeggen dat dit door permanente make-up is. Uw permanente make-up blijft altijd perfect op zijn plaats na het slapen, sporten, douchen, eten en drinken, zwemmen, zweten, zoenen... Bovendien verliest u `s ochtends veel minder tijd voor de spiegel, en misschien wel het allerbelangrijkste, U voelt zich mooier en beter in uw vel, uw zelfvertrouwen krijgt gegarandeerd een boost!

VOOR WIE IS PERMANENTE MAKE-UP GESCHIKT?

 • U wilt er frisser uitzien zonder make-up aan, en 24 op 24 een mooie, verzorgde look hebben

 • U wilt `s ochtends minder tijd voor de spiegel verliezen

 • Als u graag bepaalde gezichtsdelen mooier wilt laten uitkomen of een mooiere vorm geven

 • Als u te weinig ziet om u zelf mooi op te maken, door bv. dragen van een bril

 • U heeft niet het talent om zich mooi te maquilleren

 • U bent het beu dat uw eyeliner of getekende wenkbrauwen uitsmudgen of verdwijnen na een regenbui, douche, huilen, zwemmen of sporten, enz...

 • Indien u te dunne, zeer lichte of bijna geen wenkbrauwen heeft

 • Wanneer u dunne of assymetrische lippen heeft en u mooiere, vollere, en toch natuurlijk uitziende lippen wilt bekomen. 

 • Indien u gewone make-up moeilijk verdraagt door bv. allergie of overgevoeligheid

DOET PERMANENTE MAKE-UP PIJN?

Tijdens uw behandeling wordt zeer efficiente verdovende zalf van de beste kwaliteit gebruikt. Voor ik start met pigenteren breng ik zeer zorgvuldig deze creme aan en laat die een 20 tal minuten rustig inwerken zodat u zeer weinig ongemak zal voelen eens ik start met pigmenteren. Tijdens de behandeling zelf wordt er tussen elke passage telkens nog met een andere speciale vloeistof bijverdoofd, zodat de behandeling zo comfortabel mogelijk verloopt. De meeste klanten ervaren hun behandeling als goed te verdragen en vonden het veel minder pijnlijk als verwacht. Lipbehandelingen zijn vaak iets gevoeliger, maar nog steeds goed te verdragen, ook dankzij de goede verdoving vooraf en tussenin. Gewoonlijk wordt er ook wel langer gewerkt aan bijvoorbeeld een full lip behandeling dan aan een eyeliner of een wenkbrauw. De meeste klanten reageren positief over de weinige tot geen pijn die ze ervaren hebben, in tegenstelling tot de verhalen van jaren geleden die vaak verteld worden over permanente make-up!

HOE VERLOOPT EEN PMU BEHANDELING?

U mag gerust met make-up naar de afspraak komen, zodat ik kan zien hoe u zich gewoonlijk zelf opmaakt. Samen met elke klant wordt een toestemmingsformulier (of informed consent) ingevuld. Dit is een korte vragenlijst over uw gezondheid, om zeker te zijn dat uw behandeling correct en zonder enig risico verloopt. In enkele gevallen of bij bepaalde gezondheidsklachten is permanente make-up niet aangeraden, vandaar dat we steeds de mogelijkheden op voorhand bespreken met elke klant persoonlijk.

Alvorens met de behandeling is begonnen is wordt voorgetekend met potloden om samen de perfecte vorm en kleur te bepalen, die past bij uw ogen en gezicht, rekening houdend met uw eigen voorkeur.  Bij iedere behandeling worden nieuwe naalden gebruikt om de steriliteit en hygiëne te garanderen. De naald wordt in het bijzijn van de klant uit de verpakking gehaald en na gebruik weggegooid in een naaldcontainer. Na de behandeling krijgt u van mij een info mee over de nazorg bij u thuis, alsook een eigen verzorgingscrème mee om zo uw permanente make-up langer mooi te houden. Dit is inbegrepen in de prijs.

De eerste uren nadien.

Direct nadat de permanente make-up werd geplaatst, is de kleur van het ingekleurde gezichtsdeel intenser en donkerder. Dit is volledig normaal en duurt slechts een paar dagen, tot uw huid vanzelf het bovenste laagje opgedroogd pigment loslaat. Vanaf dat moment zal stilaan de definitieve, zachtere pigmentkleur dag na dag mooi zichtbaar worden. Na het plaatsen van een eyeliner of lip behandeling kunnen uw oogleden of lippen een klein beetje gezwollen zijn, maar gewoonlijk door mijn gevorderde techniek valt dit echt heel goed mee en trekt dit vrij snel weer weg. U kan zeker met de auto rijden, naar buiten komen of gaan werken.

 WANNEER IS PERMANENTE MAKE-UP NIET AANGERADEN? 
- Indien u zwanger bent of borstvoeding geeft stelt u de behandeling beter nog even uit

- Indien u momenteel een chemokuur ondergaat, moet u minstens 6 maand wachten tot na uw chemokuur, u

   kan wel wel net ervoor komen als u binnenkort een chemokuur moet beginnen

- Bij huidkanker, huideczeem of wondjes op de te behandelen zone

- Bij HIV, hepatitis, hemofilie

- Als u zware bloedverdunnende medicatie neemt (u kan evt. in overeg met uw arts een aantal dagen uw medicatie pauzeren voor de behandeling)

- Indien u regelmatig koortsblazen heeft (herpes) of vroeger ooit heeft gehad, zal dit door een lippen behandeling terug opduiken. Het is aangeraden om een 5 daagse kuur van Zovirax tabletten in te nemen om een uitbraak te voorkomen. U kan daarvoor via uw huisarts een voorschriftje vragen.

- Bij diabetes type 1 en mensen met een slechte wondgenezing

- Onder 18 jaar steeds schriftelijk akkoord van ouder of voogd nodig

- Indien u onlangs een Botox of fillers behandeling onderging, wacht u best een paar weken tot u permanente make-up laat zetten.

- Tijdens de periode van menstruatie kan een pmu behandeling iets gevoeliger zijn

Voorzorg instructies:

- Indien u diabetes heeft, kan u op voorhand uw wens voor permanente make-up bespreken met uw dokter en een goedkeurings attest van uw arts vragen en ons bezorgen

- Indien u bloedverdunnende medicatie neemt, kan u in overleg met uw arts uw medicatie best enkele dagen  pauzeren tot na uw permanente make-up behandeling. Bij gebruik van bloedverdunners is er meer kans op bloeden, waardoor het pigment mogelijk minder goed pakt op de huid.

- Het is aan te raden om geen alcohol te drinken vanaf 24u. voor uw behandeling, omdat de alcohol ook bloedverdunnend werkt. 
- Probeer teveel koffie te vermijden de dag van de behandeling, 1 a 2 tassen koffie kan geen kwaad
- Bij gebruikt van bepaalde medicijnen zoals antibiotica of vochtafdrijvers bv. cranberrysap ( tegen blaasontsteking ) kan de behandeling best nog wat uitgesteld worden.
- U mag gerust een pijnstiller nemen (perdolan, dafalgan, paracetamol...) als u zicht daar wat meer op uw gemak mee voelt, maar geen aspirine (dit werkt bloedverdunnend). Echter de behandeling is zeker niet pijnlijk zoals veel mensen denken! De laatste jaren zijn de technieken veranderd alsook doet het verdovende zalf heel goed zijn werk. De meeste dames zijn hierover positief verrast tijdens hun behandeling.

Nazorg instructies:

Een pas aangebrachte permanente make-up is vergelijkbaar met een schaafwondje. Dit wondje die door het pigmenteren is ontstaan, heeft tijd en goede nazorg nodig om mooi te genezen. Probeer onze nazorg instructies zo goed mogelijk op te volgen, voor een mooi resultaat. U krijgt na uw behandeling van mij een nazorg formulier mee met alle informatie zodat u weet wat u wel en beter niet doet de eerste dagen thuis. Indien u de nazorg niet correct opvolgt kan dit leiden tot kleurverlies of het uiteindelijke resultaat van de behandeling zelfs helemaal teniet doen. Want een mooi resultaat hangt niet enkel af van grondige kennis en techniek van de pmu specialist, maar evenveel van een goede nazorg de eerste dagen na plaatsing!

 • U krijgt van mij een mini potje met speciale verzorgende zalf mee naar huis, zo hoeft u dit niet meer zelf te gaan kopen in de apotheek.

 • U mag een week niet in de zon of onder de zonnebank met uw permanente make-up. Ook na de genezing moet u uw pmu steeds beschermen met een hoge beschermingsfactor zonnecrème tegen de straling van zon of zonnebank. Hoe beter u uw pmu beschermt, hoe langer het resultaat mooi zal blijven op uw huid!

 • Gebruik de eerste 7 dagen geen make-up bij de behandelde zone, zeker geen mascara aan de ogen of foundation, om infectie te vermijden. 

 • Vermijdt een bezoek aan de sauna of het zwembad de eerste weken, want door de warmte, vochtige dampen en het chloorwater zou uw huid de pigmenten afstoten nog voor ze goed in uw huid genezen zijn.

 • Hou de behandelde huid minstens een week droog. Geen water, reinigingsmelk, lotions of dagcrèmes op de behandelde zone aanbrengen. 

 • Reinig uw gezicht voorzichtig met een washandje zonder over de pmu te wrijven. U mag uw haren wassen, maar voorzichtig bij het uitspoelen.

 • Raak de permanente make-up niet aan met de handen, en breng uw nazorg zalfje dat u van ons krijgt enkel aan met schone wattenstaafjes.

 • Na enkele dagen ontstaan er hele kleine korstjes op de behandelde zone. Ga zeker niet aan de korstjes krabben! U moet die velletjes vanzelf laten loskomen, anders kan u het pigment mee uit de huid trekken of een litteken krijgen.

 • Neem bij ontsteking of pijn altijd contact op met uw arts.

 • U gaat gedurende 14 dagen beter niet sporten, omdat door de inspanning de poriën opengaan en zweet het pigment uit de wond kan verdrijven.

IS PERMANENTE MAKE-UP VEILIG?

Jazeker, indien uitgevoerd door een erkend en gediplomeerd professional met passie voor dit vak, en als strenge sterilisatie en desinfectie richtlijnen worden gebruikt en wanneer relevante medische achtergrond informatie van de klant wordt opgevraagd en beoordeeld, is een permanente make-up behandeling helemaal veilig.

 

HYGIËNE

De werkruimte van een pmu specialist moet schoon en netjes zijn, voor elke klant worden telkens nieuwe steriele naalden gebruikt, uit de verpakking gehaald in het bijzijn van de klant en na gebruik gedeponeerd in een speciale naaldcontainer. Bij elke behandeling wordt standaard met nitril handschoenen, mondkapje, schort en zoveel mogelijk wegwerp materiaal gebruikt en wordt alles afgedekt met plastic folie. Sinds de corona crisis heb ik nog extra maatregelen genomen om strikt hygiënisch te werken, en wordt ook de behandelstoel, salontafel, deurknoppen, toilet, enz... extra ontsmet na elke klant! Dit vergt ook tijd, dus bedankt voor uw geduld indien u eventjes moet wachten in de wachtzaal bij aankomst.
 

WAT ALS IK HET NIET GOED VIND?
Bij het pigmenteren wordt steeds heel voorzichtig gewerkt, rekening houdend dat we bij de 2de sessie steeds extra kleur kan verkrijgen. Hou er rekening mee dat de kleur direct na de eerste behandeling vrij intens is, maar gedurende de week na behandeling veel zal verzachten en verlichten.

 

Direct na behandeling vinden klanten het vaak te donker, maar na de week genezing was men zo gewoon aan de nieuwe wenkbrauwen dat men bij de 2de behandeling nog extra kleur vraagt ipv. minder! Bij lipbehandelingen is het uiteindelijke kleur pas na een 3tal weken echt definitief, dus maak u geen zorgen indien u vindt dat het kleur verdwijnt na 1 week, want het komt wel weer naar boven. 

 

Wees geduldig en vertrouw op het genezingsproces. Aarzel niet om even contact op te nemen als u met vragen zit na uw behandeling, want ik streef samen met u naar een geslaagd resultaat!

>>> Bij gebruik van bepaalde soorten medicatie (eerder zware medicatie of met bv. veel bijwerkingen) kan het in bepaalde gevallen gebeuren dat de pmu pigmenten zich niet goed in de huid kunnen vastzetten of tijdens de genezing weer uit het lichaam gestoten worden, waardoor het genezen resultaat van de permanente make-up soms weinig of niet zichtbaar is, zelfs na 2 behandelingen. U kan dit steeds met mij of uw huisarts op voorhand bespreken, maar het kan niet altijd ingeschat worden wat het uiteindelijke effect en bij wie precies zal zijn! <<<

bottom of page